Erfenis ontvangen van de heer Kalfsvel

De heer Gerard Kalfsvel 1948-2022

Onlangs is een deel van de nalatenschap van de heer G.F. (Gerard) Kalfsvel toegevoegd aan het Kossen-Leijen Fonds.

Onderstaand de herinneringen van de buurman in de Patrijzenlaan, die precies 50 jaar naast Gerard Kalfsvel heeft gewoond.

Wij kennen de familie Kalfsvel sinds 1972; wij werden buren in Sint Pancras aan de Patrijzenlaan.
Gerard werd in 1948 in Amsterdam geboren, in zijn jeugd is hij eenzijdig verlamd geraakt.
Zijn ouders hebben heel veel gedaan omĀ Gerard, ondanks zijn handicap, zo veel mogelijk een normaal plek in de maatschappij te geven. Tot zijn pensionering werkte Gerard bij de gemeente Alkmaar bij de afdeling onderwijs.

Gerard heeft al die jaren samengewoond met zijn ouders op hetzelfde adres.
Zijn doel was om zolang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Dat was mogelijk door aanpassingen in zijn woning. Later kreeg hij meer hulp en ondersteuning; hij moest steeds meer van zijn zelfstandigheid inleveren. Uiteindelijk is hij opgenomen in een zorginstelling waar hij ook is overleden.

In het dorp Sint Pancras, maar ook in Alkmaar was hij bekend door zijn vervoermiddel, de driewielfiets. Van verkeersregels trok hij zich weinig aan. Hij fietste altijd in het midden op de Bovenweg. Door zijn handicap zat hij scheef op de fiets. De Bovenweg had nogal een rond profiel, hij was bang om te vallen en koos daarom maar voor het midden van de weg.

Gerard was een vrijgevig man, hij had de goede gewoonte, om mensen waar hij regelmatig kwam, te overladen met cadeautjes.
Ondanks zijn handicap maakte Gerard nog elk jaar een fietstocht door Nederland. Zijn verslagen van deze tochten hadden een uitgebreide lezerskring.

Na zijn overlijden is Gerard herenigd met zijn ouders in het familiegraf op de begraafplaats van Sint Pancras.